Роль інновацій у забезпеченні продовольчої безпеки

Роль інновацій у забезпеченні продовольчої безпеки

Глобальна проблема голоду та відсутності продовольчої безпеки викликає тривогу на глобальному міжнародному рівні. З кожним роком ситуація погіршується під впливом поєднань факторів: пандемій, конфліктів, змін клімату та інших.

А якщо взяти до уваги приріст населення світу, потрібні термінові дії — інновації для формування стабільної продовольчої безпеки:

  • підвищення продуктивності сільського господарства;
  • покращення роботи глобального виробничо-збутового ланцюга;
  • скорочення обсягу втрат продовольства та харчових відходів;
  • забезпечення доступу всіх людей, які страждають від голоду та недоїдання, до повноцінного харчування.

Члени міжнародної спільноти переконані, що ліквідувати голод можна вже в наступному поколінні, але потрібні спільні зусилля для досягнення цієї мети. І Україна має зробити свій внесок у продовольчу безпеку.

Як забезпечується продовольча безпека у сільському господарстві

НебулізаціяПродовольча безпека у сільському господарстві забезпечується завдяки:

  1. Збільшенню виробництва. Розвиток сільськогосподарського сектора з метою. підвищення врожайності та ефективності виробництва.
  2. Впровадженню технологій. Застосування сучасних сільськогосподарських програмно-апаратних рішень (розумне землеробство, дрони, біотехнології).
  3. Збереженню ресурсів. Ефективне використання землі, води та інших природних ресурсів, та грамотне управління цими ресурсами.
  4. Розвитку ринків та інфраструктури. Створення розвинених сільськогосподарських ринків та інфраструктури для зберігання, транспортування та продажу продукції.
  5. Підтримці малих сільськогосподарських підприємств. Впровадження програм підтримки малого агробізнесу. Наприклад, забезпечення доступу до фінансування, навчання та технічна підтримка, які покращують виробничі показники та сприяють продовольчій безпеці у сільських районах.

Всі ці заходи сприяють забезпеченню сталого виробництва продовольства та відповідності потребам населення у якісній та доступній їжі. І кожен український аграрій може зробити свій внесок у забезпечення продовольчої безпеки. Наприклад, впровадивши у свій бізнес небулізацію — сучасну французьку методику захисту врожаю.

Небулізація як один з інструментів забезпечення продовольчої безпеки

Небулізація — інноваційний спосіб обробки зернових культур в елеваторі, винайдений фахівцями Генеральної Компанії Інсектицидів (нині — «Sojam»). Базується метод на рівномірному розпиленні інсектицидів по зерновій масі.

В процесі небулізації розпилюються мікроскопічні частинки інсектициду. Це дозволяє створити туман, що максимально покриває врожай, та проникає у всі, навіть важкодоступні місця. Завдяки цьому можна захистити зернову масу та зберегти її якісно-кількісні характеристики на строк до року (без необхідності проводити повторні обробки).

Інсектициди, які використовуються в небулізації

Гранпротек, КЕКомпанія Sojam пропонує 2 препарати, які показують високу ефективність, чим позитивно позначаються на продовольчій безпеці — «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ».

Ці хімічні розробки забезпечують миттєве знищення усіх комах в елеваторі, а також гарантують пролонгований захист від них до 1 року. Ці інсектициди можна застосовувати як на зерні, що зберігається в елеваторі, так і на зерновій масі, яка завантажується чи вивантажується з елеватора.

Дізнайтесь докладніше про небулізацію та інсектициди для її проведення на сайті.

Переваги небулізації

5 ключових переваг небулізації:

  1. Невеликі фінансові витрати на проведення процедури. Проводити дезінфекцію елеватора та сільгоспінвентарю не потрібно — інсектицид у будь-якому разі знищить усіх шкідників.
  2. Безпека інсектицидів. «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» мають 2-3 клас небезпеки. Це означає, що для взаємодії з ними потрібен мінімальний набір захисних засобів. 
  3. Пролонгований захист врожаю. Інсектициди включають спеціальні діючі речовини, які гарантують захист зерна на термін від 3 до 12 місяців.
  4. Культура готова до подальшої переробки одразу після небулізації. Період експозиції відсутній — зерно одразу можна використовувати для виготовлення харчових продуктів.
  5. Простота реалізації методу. Щоб провести небулізацію, не потрібно проходити якісь курси підвищення кваліфікації. Достатньо лише короткого інструктажу від розробників методу (короткого «курсу» навчання).

Небулізація — ідеальне рішення незалежно від ступеня зараженості зерна. Також її рекомендовано, як профілактичний захід. Завдяки їй можна позитивно впливати на продовольчу безпеку, зберігаючи зерно та забезпечуючи його високу якість.